Smagen af lækker is

Holmegaard Ismageri
Råvarer og ingredienser

Vi udvælger nøje de ingredienser vi benytter i vores produktion

Du kan roligt nyde

Holmegaard Ismageri - et naturligt valg

Vi kan ikke tillade os at kalde vores isproduktion for 100% økologisk, men vi benytter alle de økologiske råvarer som er muligt og giver mening for at lave en sund og bæredygtig produktion.

E-numre lyder meget negativt hos mange forbrugere. Til information, så er selve E-nummeret bare en europæisk varedeklaration over forskellige tilsætningsstoffer. Tilsætningsstoffer behøver ikke nødvendigvis at være negative. Naturlige farvestoffer fra f.eks. rødbeder og gulerødder er også tilsætningsstoffer.

Vi er altid åbne omkring vores produkter, derfor lægger vi heller ikke skjul på, at det nogle gange er det nødvendigt at bruge tilsætningsstoffer.

Et statement fra Thorkil Boisen, Danmarks ukronede Is-konge:

Igennem alt for mange år er kunder blevet vænnet til kunstige smagsoplevelser, som slet ikke findes i naturen. 

Det er en kunst at sælge is og få tilstrækkeligt med penge for den. Vi er blevet vænnet til at betale alt for lidt for is. I supermarkedet kan man få 1 liter is for 30 kr. De 8 kr. er en såkaldt isafgift til staten, 6 kr. er moms, 6 kr. er avance til supermarkedet, 1 kr. er til emballage. Så er der 9 kr. tilbage til råvarer, aflønning af medarbejdere, transport, afskrivning og drift af produktionsudstyr og markedsføring.

Derfor er det ikke så underligt, at der i de fleste is bruges kunstige smags- og farvestoffer. Ellers ville isen ikke smage af noget som helst. Hovedparten af en typisk industrifremstillet is består af vand, sukker og luft. Vand og luft er ret billige ingredienser og kan holdes sammen af tilsætningsstoffer. Skal der også fedt i bruges forskellige billige fedtstoffer, men sjældent fløde.

Når du køber en liter is hos Holmegaard Ismageri, så vejer den ca. 800 gram. Når du køber de konventionelle is i supermarkederne, så vejer en liter is ca. 550 gram.

Smagen af mere

Smagen

Når chokoladeis smager af chokolade, kaffeis smager af kaffe, jordbærsorbet smager af jordbær og så videre, så kræver det at man bruger de korrekte og helt afmålte råvarer og ingredienser.

Med brugen af rå mælk fra Jerseykøerne får vi rigtig meget smag “foræret”. Mælken har ca. 5-6% fedt indhold og smager generelt af meget mere, da vi ikke nedbryder den helt, som mælken i køledisken har været.

Når isen smager af mere

Tilsætningsstoffer

For at opbygge en lækker cremet is, skal den opbygges med nøje afmålte og udvalgte ingredienser samt tilsætningsstoffer.

Eksempler kan være, Johannesbrødkernemel eller rabarber som bliver tilsat som bindemiddel for at undgå æg.

Johannesbrødkernemel er en stabilisator, der er god til at binde væske, så isen bliver mere ensartet og uden krystaller.

Til den søde tand

Sukker

En af de vigtigste ingredienser i isproduktion er sukker.

Sukkeret er med til at sænke isens frysepunkt og giver isen den rette konsistens. Hvis der kommer for meget sukker i isen, så bliver den hård.

For meget sukker kan også gøre isen alt for sød. Derfor benytter vi tit druesukker som en del af produktionen.  

Den naturlige vare

Økologisk rå mælk fra Jersyekøer

Mælk fra jerseykøer er federe (6 %) og indeholder mere protein end mælk fra de sortbrogede køer (ca. 4 %), som er den mest udbredte korace i Danmark. Jerseykøerne producerer dog væsentligt færre liter mælk end de sortbrogede køer.

På Salsbjerggård hvor vi får vores mælk tænker man meget på, hvordan dyrene har det, og der bliver taget godt hånd om dem – det fornemmer man hurtigt, når Søren fortæller om sit sted og sin besætning.

Blandt andet fortæller indehaver Søren, at sand er en vigtig faktor for hans landbrug. Der er sand i staldene, således at køerne har et blødt underlag at sove på og dermed kan “forme sin egen seng”. Det er også godt for hygiejnen, så de ikke ligger i deres eget møg. Sand er blødt, lækkert og uorganisk, hvilket betyder, at bakterier ikke har det så nemt i sand, og på den måde minimerer man sygdom og andet. Sandet sætter sig også i klovene og tørrer dem ud, således at køerne bedre kan stå fast. Og en ko eller kalv, der er usikker på benene, kan stresse, hvilket ikke er godt for noget.

Min kurv
Kurv er tom

Det ser ud til, at du ikke har foretaget et valg endnu